Varför är träning bra?

Damcyklar har en utmanande passform

Damcyklar har en utmanande passform

Damcyklar har en utmanande passform

Det finns flera utmaningar för den som ska välja ut en cykel för mindre individer. Ofta rör det sig om damcyklar, då kvinnor generellt sett är mindre än män. Allt handlar om det faktum att cykeln i fråga behöver ha ett tillräckligt lågt överrör för att du med lätthet ska kunna stå över din cykel, samt att styret ska sitta inom räckhåll (tillräckligt högt och nära din kropp för att du inte ska behöva sträcka dig efter det).

Det verkar vara svårare för kvinnor än män att hitta en cykel där styret är rätt placerat. Vanligtvis förklaras den kortare räckvidden på damcyklar med att kvinnor oftast har längre ben och kortare överkropp i förhållande till män med samma längd. Det finns dock indikationer på att detta kanske inte stämmer. När statistiska studier har utförts på måtten av män och kvinnor har man nämligen kunnat se att vi proportionellt sett har lika långa ben. Men kvinnor har dock proportionellt kortare armar än män, samt mindre händer. Det finns dessutom en möjlighet att kvinnor skulle kunna ha en annan krökning i ryggen än män, men det finns inte tillräckligt mycket vetenskaplig bevisning för att kunna slå fast detta.

Så skiljer sig damcyklar från andra cyklar

De flesta typer av cyklar, även damcyklar, som är större än medium har ett proportionellt kortare överrör, medan cyklar med mindre ramar har proportionellt längre överrör. Därför har de mindre cykelramar, det vill säga de som kvinnor sannolikt använder, längre överrör i förhållande till ramens storlek än medelstora och större ramar. Detta utgör ett stort problem för kvinnor som testar cyklar i jakt på en cykel som passar just dem. Det faktum att kvinnor vanligtvis har kortare armar än män gör dessutom att kvinnor ofta tvingas sträcka sig för långt efter cykelstyret, vilket leder till att cykeln känns obekväm att använda.

Många cykelrelaterade sajter på nätet rekommenderar att du provar din cykel innan du köper den. Om du har möjlighet att fysiskt prova olika damcyklar är det en fördel, men med hjälp av de storlekstabeller som ofta finns tillgängliga på återförsäljarnas webbplatser behöver du inte nödvändigtvis göra detta. Cykelstyret är dessutom en av de delar av din cykel som du enkelt kan byta ut, till skillnad från ramen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *